Se pieni ylivertainen ero

Nyrkin ja hellan väli, miesjohtajat, sukupuolisyrjintä työelämässä, naisten euro, nainen ratissa, ei naispappeudelle… Nämä ovat esimerkkejä, miten miesten suvereenius näkyy suomalaisessa yhteiskunnassa. Suomi on kuitenkin edelläkävijä tasa-arvoasioissa, saivatpa suomalaiset naiset ensimmäisenä äänioikeuden Euroopassa. Mutta miksi mies on alun perin luotu ylemmän luokan kansalaiseksi? Ovatko miehet Ylivertaisia vain koska heille on siunattu Y-kromosomi?

Euroopassa nainen on nykyisin onneksi lähes yhdenvertainen miehen rinnalla, mutta valitettavasti tietyissä kulttuureissa naisiin kohdistuu yhä julmaa väkivaltaa ja ihmisoikeusloukkauksia.

Minulla on kummityttö Tansaniassa yksityisen kummikouluyhdistyksen kautta. Tyttö sen vuoksi, että naisen asema on lähellä sydäntäni, eivätkä naisten oikeudet ole Afrikassa itsestäänselvyys: joissakin valtioissa Afrikassa, Lähi-idässä sekä Aasiassa harjoitetaan yhä silpomista. Tämä brutaali tapa alistaa naisia liittyy usein patriarkaalisiin kulttuureihin uskontoon katsomatta ja on yleensä myös aikuistumisriitti.

Joka päivä silvotaan yli 8 tuhannen tytön ja naisen sukupuolielimet, vaikka se on yksiselitteisesti kielletty kansainvälisissä ihmisoikeussopimuksissa. Jopa Suomesta lähetetään maahanmuuttajaperheiden tyttäriä koulujen loma-aikoina vanhempien entiseen kotimaahan ympärileikattaviksi.

Kansainvälistä silpomisenvastaista päivää vietettiin kuudes helmikuuta. Kehitysyhteistyöjärjestö World Vision aloitti helmikuun alussa Pelasta pimppi -kampanjan, jonka avulla pyritään pysäyttämään silpominen mm. tiedottamalla sen vaaroista ja kouluttamalla silpojia uusiin ammatteihin. Tiedottamisen ansiosta äideiltä on tullut palautetta, etteivät ikinä olisi sallineet tyttärilleen toimenpidettä, jos olisivat tienneet kaikkien kipujen ja komplikaatioiden johtuvan siitä.

Eilen televisiossa näytetty Aavikon kukka on somalialaisen mallin Waris Dirien (s. 1965) omaelämäkertaan perustuva elokuva. Pohjimmaiseksi sanomaksi elokuvassa paljastuu tyttöjen silpominen, josta kertomiseen Dirie on hyödyntänyt julkisuuttaan; hän oli ensimmäinen, joka nosti asian esille. Siitä lähtien hän on puhunut asiasta aktiivisesti YK:n hyväntahdonlähettiläänä.

Kanadalainen toimittaja Olivia Ward on listannut maat, joissa naisten on kamalinta elää: Afganistan, Kongo, Irak, Nepal, Sudan, Mali, Pakistan, Saudi-Arabia, Somalia, Intia ja Bangladesh. Olen iloinen siitä, että saan elää vapaasti naisena juuri Suomessa. Samaan aikaan olen äärimmäisen surullinen kaikkien niiden naisten puolesta, jotka joutuvat kokemaan väkivaltaa sukupuolensa vuoksi. En millään pysty ymmärtämään, miksi juuri naiselle on langetettu heikompi asema ja toivon, että eri järjestöjen valistamistyö pystyisi jonain päivänä kitkemään naisiin kohdistuvat julmuudet.

Sukupuolten välinen tasa-arvo on lähtökohta yhteiskunnan kehittymiselle. Tasa-arvotyö on tuottanut tulosta viime vuosina kehitysmaissa, ja kannan oman korteni kekoon, että edes yksi köyhä afrikkalaistyttö pääsee kouluun minun ansiostani. Voisitko sinäkin auttaa?

 

XX, Jonna

 

Lue lisää Pelasta pimppi -kampanjasta  World Visionin sivuilta ja Emmi Nuorgamin blogista.

Jätä kommentti